Блог

image
Jan16

Цигов чарк - туризъм без сезони

Недалеч от Батак, сред вечнозелените гори и била на планината Родопa, е разположен добре известният на туристите и рибарите курорт Цигов чарк. Перлата на това място, безспорно, е язовир Батак-морето на Родопите. Обграден от малки живописни хълмове, в подножието на които поляните срещат водното огледало на язовира и образуват живописни заливчета. Водни ски, колела, джетове и лодки набрaздяват гладката водна повърхност на язовира, разположен на площ от 22 квадратни километра. 

Язовир Батак е завирен през 1958 г. на мястото на Баташкото блато. Намира се на около 1100 м надморска височина. Дължината му е около 9 км., максималната дълбочина – 34 м.

 Водите на язовира дават прекрасни възможности за риболов-

костур, кефал, червеноперка, толстолоб, както и големи екземпляри от шаран и сом. Тук се практикува и така нареченият „риболов на дупка” през зимата. Регионът е истински рай за рибарите. Тук се намират, освен язовир Батак, язовирите Голям Беглик, Широка поляна,  Беглика.

Родопите приветстват всеки, независимо какъв вид туризъм е избрал да практикува - селски, алтернативен, пещерен, екотуризъм. Част от преживяването е свързано и с автентичните местни специалитети и цялостното откъсване от градския начин на живот.

Хората, населяващи планинските селца и градчета около Цигов чарк, са мили, гостоприемни и усмихнати. Всичко там е истинско- храната, природата, както и отношението към посетителите.

Не е случайно твърдението, че из тази планина витае нещо магично. Това красиво кътче се различава от всички други планински райони. Родопите имат своята мистика и история.

Ето и една легенда, свързана с последната крепост, паднала под турско робство - Цепина.

След около тричасов преход в северозападна посока през стената на язовир Батак може да посетите средновековната българска крепост Цепина. Легендите разказват, че тук е погребана съпругата на деспот Алексий Слав – Маргарет-Изабел, дъщеря на латинския император Хенрих. След сватбата в Константинопол през 1206 г. девойката – тогава едва 13-годишна, заминала с чичо си и една придворна дама в Цепина. Щом видяла крепостта, обаче, промълвила на френски (за да не я разбере никой): - Боже мой, тук сигурно ще бъде моя гроб! Майката на Алексий Слав Тамара (сестра на цар Калоян), помислила, че момичето благославя крепостта и отвърнала: Амин, дай Боже! Не след дълго, Маргарет-Изабел се разболяла и по-малко от година след сватбата починала.

Друга легенда разказва как Цепина била превзета от турците през XIV в. – с предателство. Според преданието нападателите хванали малко дете и заплашили майка му, че ще го убият, ако не им каже как да преминат крепостните стени. Уплашената жена ги посъветвала да прекъснат водоснабдяването и да минат през тръбите.

Интересни места за посещение в района на Цигов чарк са още: Батак, Велинград, Брацигово, Пещера, Юндола, Сърница, Панагюрище, Атолука, Фотинска река и Фотински водопади, пещера Снежанка, исторически музей - Батак, катедралната църква, исторически музей - Пазарджик, пещерата Лепеница.

Кристално чистият въздух, сенчестите горски пътеки, както и по-прохладният климат подканват туристите към кратък излет или по-дълъг преход из Баташката планина. Всички пешеходни маршрути  са добре маркирани и последователно означени.

Близо до Цигов чарк са резерватите Голям Беглик и Дупката,

защитени от ЮНЕСКО,  три от 17-те биосферни резервати в България.

Тук се издигат петият и шестият по височина върхове в Родопите – Голяма Сюткя/2186 м./ и Баташки снежник /2082 м./.

Наши партньори

image
Jan16

Цепина – последната родопска крепост

Този път ще ви разходим до Цепина – последната родопска крепост и единственото палеонтологично находище в България. Насладете се на омайната планинска природа и на останките на един от най-значимите археологически паметници в родната ни история.  

Крепостта Цепина (или по-точно онова, което е останало от нея) се намира на едноименния конусовиден връх в покрайнините на село Дорково, на около 17 км от SPA столицата на Балканите Велинград .Оградена от три дерета, тя е достъпна единствено от юг, където някога се е разполагал същинският град.
 
Предполага се, че Цепина е построена през IX в., макар че първото писмено сведение за нея е чак от 1220 г. През XI в. бива завладяна от византийците, но при управлението си цар Калоян я освобождава и назначава сина на сестра си Тамара Алексий Слав за управител на Родопите със седалище в Цепина. 
 
Територията на самата крепост обхващала 25 декара площ, обградена от масивни външни стени. В най-високата част на хълма се разполагали цитаделата и владетелският замък, укрепени с вътрешни стени. В низините пък се разпростирал същинският (външен) град.  
Цепина – последната родопска крепост

Една легенда разказва, че през 1206 г. Слав сключва брак с 13-годишната дъщеря на латинския император Хенрих Фландърски - Маргарет–Изабел.Виждайки бъдещия си дом, невръстната девойка възкликва на френски, че вероятно той ще се превърне и в нейн гроб. Считайки непонятните слова на снаха си за благословия, посрещналата я на вратата царица Тамара на свой ред отвръща: „Амин, дай Боже!“ и като че ли орисва съдбата й. 
 
Само няколко месеца по-късно младата невеста се поболява и приключва земния си път. По нейно желание е погребана на съседния връх Къркория, където приживе прекарвала по-голямата част от времето си в разходки и съзерцание и където слънцето най-напред озарявало с лъчите си.
 
Година по-късно почива и цар Калоян, и Алексий Слав се обявява за независим владетел. През 1208 г. получава титлата „деспот“ от император Хенрих, а през 1212 г. премества столицата си от Цепина в Мелник. Така, останала без пряка защита, твърдината се превръща в привлекателна вражеска плячка и през 40-те години на XIII в. е завладяна от Никея. 
image
Jan16

Плиоценски парк Дорково

Изгубеният свят на мастодонтите....

"Плиоценският парк" - Дорково представя на посетителите си най-голямото, известно на палеонтолозите, струпване на кости от над 20 вида животни на едно място. На площ от 15 кв.м. са открити над 600 кости, което го превръща в най-голямото подобно находище на Балканите и втората най-значина експозиция от вида в Европа.

Новооткритата сграда има кръгла форма, изградена от метал и стъклен купол с площ 300 кв.м. Автор на проекта е архитектът Явор Йорданов. 

Експозиционната зала представя 10-метрова пейзажна диорама, или умален макет на местността около Дарково в късния плиоцен. В помещението са изложени и находки от първите българо-френски разкопки в местността, извършени преди около 30 години и организирани от Националния природонаучен музей при БАН. 

В музея учени, реставратори и художници са пресъздали реалистична плиоценска обстановка с картини, които посетителите могат да разглеждат на звуковия фон от красъците на маймуни, тръбния зов на хоботните и тропота от копитата на древните коне хипариони.

Една от основните атракции на музея е 4-метровата скулптура на мастодонта ананкус, изработена от студиото на Симеон Стоилов. 

В експозицията е включена скулптурна реставрация и на други древни животни, които са били част от природата на България и Балканите преди 5 млн. години, както и витрини с вкаменелости и възстановки на научни разкопки.

"Плиоценски парк"–Дорково е отворен за посетители, като работното време е от 10.00 до 19.00 часа (март-октомври) и от 10.00 до 17.00 часа (ноември-февруари),  без почивен ден.

Входната такса важи и за двата обекта - "Плиоценски парк"–Дорково и "Туристически информационен център-Цепина" и е 5лв. за възрастни,  3лв. за деца и безплатно за деца до 3г.

ТЕЛЕФОНИ ЗА КОНТАКТИ:

0878527393 - Плиоценски парк

0878527379 - ТИЦ "Цепина"