Блог

image
Apr17

Батак и Механата – Разказ за едно мини пътешествие - BY БОРИСЛАВ

Здравейте мили хора. Сега сядам пред белият (дигитален) лист, за да ви разкажа за една вълнуваща почивка, която си направихме съвсем наскоро с Яна из Родопите, в частност Цигов Чарк, яз. Батак, гр. Батак и Механата в града, пещерата Снежанка и Брацигово.

Пейзаж край Брацигово
Пейзаж край Брацигово

 

Тъй като с Яна от известно време се бяхме отдали изцяло на работа, все не оставаше време да си направим една малко по-дълга почивка. Обаче решихме това да не продължава така и затова взехме решение да направим мини обиколка на Родопите. Запазихме си стая в един много приятен семеен хотел в к.к. Цигов Чарк и стегнахме багажа за път. Идеята ни беше да си починем и да разгледаме забележителностите наоколо – Велинград, Батак, Пещера (и пещерата Снежанка), Брацигово и Пазарджик преди да акостираме верният автомобил пред портата в Пловдив. :)

Стигнахме хотела и се настанихме. Мястото е много приятно и има доста удобства (напълно оборудвана кухня, камина с локално парно, общо помещение с маси за хранене, собствен паркинг и детска площадка), а също и веранда с прекрасна гледка към яз.Батак.

ТрапезариятаВерандатаГледката от верандата

Тъй като наблизо има и конна база, не е изключено да видите много свободно движещи се коне на паша. Един ни посети на 2-ят ни ден престой и си похапна сладко трева от ливадата пред хотела. Направо не им е нужна косачка с всички тези прекрасни кобили и жребци. :)

Кобила на паша

Целият текст за пътешествието, механата в Батак, музея на Вела Пеева във Велинград, пещерата Снежанка  ТУК

image
Feb17

Ски писта близо до Цигов чарк

На 5 км от язовир Батак/местността Дъното/ се намира курортът Свети Константин. От Цигов чарк разстоянието е около 10 км. Тук на разположение на скиорите са три писти и два влека, единият от които детски. Пистите са подходящи за средно напреднали скиори. Можете да наемете ски оборудване за 12 лв/ден или да се възползвате от услугите на ски учител.

 

image
Aug16

Седем римски моста има край Фотиново

Свидетелство за древната история на с. Фотиново са останките от крепостта "Калето" и множеството "римски" мостове и калдъръмени пътища в района, преминаващи от тракийската столица Бесапара за пристанищата на Егейско море. Повечето старинни каменни мостове в Родопите са строени на древни пътища от Римската империя, поради което ги наричат "римски", но всъщност те са от епохата на късното средновековие (по датиране от специалисти).

Един от тези мостове може да се види под селото по картирания маршрут заФотинските водопади. Мостът е двусводест, разположен на 1040м надморска височина и около него са запазени останки от стар калдъръмен път: