Блог

image
May17

Празникът на гр. Батак на 17 май

На 17 май Община Батак чества своя официален празник, посветен на героите от Априлското въстание от 1876г.

 

Тържествата в града включват отслужване на панихида в храм-паметника "Св.Неделя", поднасяне на венци пред вечния огън и основните крепости на априлци, тържествена заря-проверка и празненство на пл."Освобождение". 

 

image
Apr17

Батак и Механата – Разказ за едно мини пътешествие - BY БОРИСЛАВ

Здравейте мили хора. Сега сядам пред белият (дигитален) лист, за да ви разкажа за една вълнуваща почивка, която си направихме съвсем наскоро с Яна из Родопите, в частност Цигов Чарк, яз. Батак, гр. Батак и Механата в града, пещерата Снежанка и Брацигово.

Пейзаж край Брацигово
Пейзаж край Брацигово

 

Тъй като с Яна от известно време се бяхме отдали изцяло на работа, все не оставаше време да си направим една малко по-дълга почивка. Обаче решихме това да не продължава така и затова взехме решение да направим мини обиколка на Родопите. Запазихме си стая в един много приятен семеен хотел в к.к. Цигов Чарк и стегнахме багажа за път. Идеята ни беше да си починем и да разгледаме забележителностите наоколо – Велинград, Батак, Пещера (и пещерата Снежанка), Брацигово и Пазарджик преди да акостираме верният автомобил пред портата в Пловдив. :)

Стигнахме хотела и се настанихме. Мястото е много приятно и има доста удобства (напълно оборудвана кухня, камина с локално парно, общо помещение с маси за хранене, собствен паркинг и детска площадка), а също и веранда с прекрасна гледка към яз.Батак.

ТрапезариятаВерандатаГледката от верандата

Тъй като наблизо има и конна база, не е изключено да видите много свободно движещи се коне на паша. Един ни посети на 2-ят ни ден престой и си похапна сладко трева от ливадата пред хотела. Направо не им е нужна косачка с всички тези прекрасни кобили и жребци. :)

Кобила на паша

Целият текст за пътешествието, механата в Батак, музея на Вела Пеева във Велинград, пещерата Снежанка  ТУК