Блог

image
Aug16

Седем римски моста има край Фотиново

Свидетелство за древната история на с. Фотиново са останките от крепостта "Калето" и множеството "римски" мостове и калдъръмени пътища в района, преминаващи от тракийската столица Бесапара за пристанищата на Егейско море. Повечето старинни каменни мостове в Родопите са строени на древни пътища от Римската империя, поради което ги наричат "римски", но всъщност те са от епохата на късното средновековие (по датиране от специалисти).

Един от тези мостове може да се види под селото по картирания маршрут заФотинските водопади. Мостът е двусводест, разположен на 1040м надморска височина и около него са запазени останки от стар калдъръмен път:

 

image
Aug16

Беглика фест 25-28 август 2016

Лятото е в разгара си - време на енергия, зареждане, преживявания. От 25-ти до 29-ти август 2016г. в познатата ни местност над яз. Беглика ще търсим заедно ключовете към човешката природа. Маrkandeya, Man of No Ego и Gene Keys България са само част от участниците, с които фестивалът тази година ще изследва темата за пробуждането на човека.

За 8 години, откакто съществува, Беглика Фест се превърна в много повече от фестивал с устойчиви принципи. „Беглика“ вече е една хармонична и саморазвиваща се общност от личности и артисти – свободомислещи, чисти в отношението си към света и природата и смело изразяващи себе си.

Няколко поколения гайдари, които са част от формата „101 каба гайди” с ръководител Никола Марковски, традиционно ще открият Фестивала Беглика Фест 2016 на 25 август. Програмата на тазгодишното беглишко приключение продължава да се обогатява.

Цигов чарк се намира на около 20 км от фестзоната на Беглика.

 

image
Feb16

10 културни събития в Родопите, които трябва да посетите през 2016 г.

Песпонеделник в Широка лъка

Всяка година, в първата неделя на месец март в Широка лъка се провежда традиционния кукерски фестивал “Песпонеделник”. Песяците обикалят от къща на къща, за да прогонят злото и да пожелаят здраве и благоденствие на стопаните. След като обиколят всички домове, песяците се събират на площада на Широка Лъка, където пресъздават обичаите по венчавката между старейшината и невестата на селото, както и по раждане, оран и засяване на нивите. Игрите преминават във всеобщо веселие, съпроводено от много музика, танци и вино.

 

Орфически мистерии в Триград

Орфическите мистерии са двудневен празик, като част от официалния празник на Триград. Те се провеждат всяка година в последната събота и неделя на месец юли. Празненствата започват от Триград, където с много музика, песни и танци, гостите се пренасят към пещера Дяволското гърло, в която се пресъздава сватбата между Орфей и Евридика, ухапването й от змия, както и слизането на Орфей в Долната земя, за да търси и изведе своята любима. През последните години в самата пещера се представя и огнен спектакъл. Идеята е посетителите да бъдат върнати 3000 хиляди години назад, когато се смята, че се е разиграла и драмата в любовта на Орфей и Евридика. Митичният певец се приема за основател на Орфическите мистерии, особено актуални през епохата на елинизма.

И независимо дали ще посетите Орфическите мистерии в края на месец юли, разстоянието от Семеен хотел Лидия до Дяволското гърло не е дълго – около 80 км, не пропускайте възможността да се потопите в дебрите на тази приказна пещера, винаги когато имате път към тази част на Родопите.

Фестивал на дивите цветя

Родопите са известни като “цветната градина на България”. Именно, поради тази причина в няколко населени места, част от Смолянска община, се организира Фестивал на Дивите цветя, като част от Международния проект “Цветна Европа”. Легендите разказват, че някога по обсипаните поляни с дъхави цветя и билки са се разхождали самодиви, а местните хора и днес събират лечебните цветове. В месеца, посветен на билките – юни се провежда и фестивала на цветята. Програмата му ежегодно включва ботанически турове по различни екопътеки, лекции за начинаещи и напреднали ботаници, различни ателиета, представящи родопските занаяти, както и велотур из цветните поляни на Родопите. Селата Смилян, Могилица и Момчиловци, са само част от участващите във Фестивала населени места. Едно интересно изживяване с цел опознаване на богатия растителен свят на Родпите.

Международно гайдарско надсвирване в село Гела

По традиция, всяка година в село Гела, в първия уикенд на месец август  се провежда прочутото гайдарско надсвирване. Като част от Илинденския събор, надсвирването е отворено към всички желаеши. Задължителният елемент, обаче е каба-гайдата. В надсвирването, участие взимат гайдари от страната и чужбина, като биват допускани и участници с джура-гайда. Разпределението е в няколко възрастови групи. Има и награди, разбира се, но най-ценна е грамотата, с която всеки участник си тръгва. Хората се настаняват по поляните около параклиса “Свети Илия” и опъват палатки и големи софри. Някога преди този събор е бил изцяло родов събор, като са се събирали семейства и роднини от близо и далеч, за да се видят. Събирали са се на сладка раздумка, да си попеят и да се повеселят заедно, а обединяващото е планината. Чувството да си в Родопите и да усещаш магията й.

Празник на Смилянския фасул

Всеки е чувал за прочутия смилянски боб, за неговя вкус и хранителни качества. Издугнат в култ, той има свой собствен празник. Всяка година, по традиция през месец ноември се отбелязва празника, на който се избират крал и кралица на боба. Смилянският фасул се отглежда от времето на турското робство. Той иска мека зима и прохладно лято, тъй като при температури над 30 градуса цветчетата му окапват. Смилянският боб вирее на височина между 820 и 875 метра. За да е автентичен той трябва да вирее край река Арда и да бъде поливан с нейните води. Една от малкото храни, притежаваща патент за словесна марка. По време на празника на смиялснкия фасул гостите могат да опитат различни ястия от традиционния за района боб, както и да се насладят на богата музикална и хумористична програма.

Роженски събор с предварителни дати 15 – 17 Юли 2016 г.

След 10 – годишно прекъсване през юли 2015 се състоя Роженският събор. тази година, той отново ще се проведе, като вече са ясни!. Този събор води началото си от далечната 1898 година. От тогава до наши дни поляните около Рожен оживяват от глъч, смях и сладки приказки на близки и роднини, събрали се от всички краища на страната. По време на събора през 2015 година се събраха стотоци хиляди хора, които в продължение на 3 дни се забавляваха заедно със стотици музиканти, танцови ансамбли и вокални групи от цяла България. Родопите бяха осветени от пламъците на нестинарските огньове, озвучени от надсвирвашите се гайди и надпяващи се гласове.

Фолклорен празник в Ягодина

Празникът на родопското село Ягодина се провежда през първата събота и неделя на месец септември. Музикални групи от всички фолклорни области в България се надсвирват в продължение на няколко дни. Село Ягодина, известно с близко разположената Ягодинска пещера, добива популярност и като дестинация за сватбен туризъм. Музикалната атмосфера, традиционно се разнообразява и от бракосъчетания в Ягодинската пещера. Надсвирването се провежда в местността “Нивището”, в близост до пещерна ниша, която осигурява по-голямата акустика на надсвирването и се чува в околните селища.

Перелик ЕКО джаз фест

Уникален джаз фест сам по себе си. В края на месец юли на връх Перелик под открито небе се провежда Перелик Еко джаз фест “The sound of silence”. Елекстричеството е сведено до необходимия минимум за захранването на техниката, а осветлението вечерно време се осигурява от звездното небе, свещи и пламъците на огньове, осигуряващи топлината на родпоския връх. Осигурени са тенти, за мястото, на което се събира публиката, така че лошото време не би попречило на провеждането на музикалното събитие. Заслушани в музиката, гостите на фестивала намират своя покой и постигат пълен релакс и хармония на душата и тялото. Фестивалът е безплатен и всеки е добре дошъл.

Момчиловци фест

Фестивал на киселото мляко – За първа година през септември 2015 година се проведе първия по рода си Фестивал на киселото мляко в село Момчиловци, разположено в подножието на хотел Екстрийм, Пампорово на 20 км. Надяваме се, че този фестивал ще продължи своето провеждане и през идните години. На него посетителите имаха възможност да се запознаят с тайните в производството на кисело мляко, да опитат различни родопски деликатеси от мляко, сладка, родопски мед. на него бе избрана и Мис Момчиловци. Да се надяваме, че тази възможност отново ще имаме възможността да се насладим на вкусния фестивал.

Празник на родопското чеверме

Най-отдалеченият пространствено фестивал, но може би един от най вкусните. Ежегодно в началото на месец май в Златоград се провежда Празника на родопското чеверме. Още през нощта започва подготовката на жарта за агнешките чевермета. Всеки е добре дошъл! Градът на Делю Хайдутин посреща гости от всички краища на страната. Освен вкусните чевермета, градът се оглася от гайди, народни песни и се залюляват кръшни хора. Организаторите имат за цел освен да съхранят традиционната родопска кунхя, но и да я популяризират, както нея, така и родопските бит и музика. Така, че отбележете в туристияческия си календар – началото на май, като зает за Празника на родопското чеверме в Златоград.