Блог

image
Feb16

10 културни събития в Родопите, които трябва да посетите през 2016 г.

Песпонеделник в Широка лъка

Всяка година, в първата неделя на месец март в Широка лъка се провежда традиционния кукерски фестивал “Песпонеделник”. Песяците обикалят от къща на къща, за да прогонят злото и да пожелаят здраве и благоденствие на стопаните. След като обиколят всички домове, песяците се събират на площада на Широка Лъка, където пресъздават обичаите по венчавката между старейшината и невестата на селото, както и по раждане, оран и засяване на нивите. Игрите преминават във всеобщо веселие, съпроводено от много музика, танци и вино.

 

Орфически мистерии в Триград

Орфическите мистерии са двудневен празик, като част от официалния празник на Триград. Те се провеждат всяка година в последната събота и неделя на месец юли. Празненствата започват от Триград, където с много музика, песни и танци, гостите се пренасят към пещера Дяволското гърло, в която се пресъздава сватбата между Орфей и Евридика, ухапването й от змия, както и слизането на Орфей в Долната земя, за да търси и изведе своята любима. През последните години в самата пещера се представя и огнен спектакъл. Идеята е посетителите да бъдат върнати 3000 хиляди години назад, когато се смята, че се е разиграла и драмата в любовта на Орфей и Евридика. Митичният певец се приема за основател на Орфическите мистерии, особено актуални през епохата на елинизма.

И независимо дали ще посетите Орфическите мистерии в края на месец юли, разстоянието от Семеен хотел Лидия до Дяволското гърло не е дълго – около 80 км, не пропускайте възможността да се потопите в дебрите на тази приказна пещера, винаги когато имате път към тази част на Родопите.

Фестивал на дивите цветя

Родопите са известни като “цветната градина на България”. Именно, поради тази причина в няколко населени места, част от Смолянска община, се организира Фестивал на Дивите цветя, като част от Международния проект “Цветна Европа”. Легендите разказват, че някога по обсипаните поляни с дъхави цветя и билки са се разхождали самодиви, а местните хора и днес събират лечебните цветове. В месеца, посветен на билките – юни се провежда и фестивала на цветята. Програмата му ежегодно включва ботанически турове по различни екопътеки, лекции за начинаещи и напреднали ботаници, различни ателиета, представящи родопските занаяти, както и велотур из цветните поляни на Родопите. Селата Смилян, Могилица и Момчиловци, са само част от участващите във Фестивала населени места. Едно интересно изживяване с цел опознаване на богатия растителен свят на Родпите.

Международно гайдарско надсвирване в село Гела

По традиция, всяка година в село Гела, в първия уикенд на месец август  се провежда прочутото гайдарско надсвирване. Като част от Илинденския събор, надсвирването е отворено към всички желаеши. Задължителният елемент, обаче е каба-гайдата. В надсвирването, участие взимат гайдари от страната и чужбина, като биват допускани и участници с джура-гайда. Разпределението е в няколко възрастови групи. Има и награди, разбира се, но най-ценна е грамотата, с която всеки участник си тръгва. Хората се настаняват по поляните около параклиса “Свети Илия” и опъват палатки и големи софри. Някога преди този събор е бил изцяло родов събор, като са се събирали семейства и роднини от близо и далеч, за да се видят. Събирали са се на сладка раздумка, да си попеят и да се повеселят заедно, а обединяващото е планината. Чувството да си в Родопите и да усещаш магията й.

Празник на Смилянския фасул

Всеки е чувал за прочутия смилянски боб, за неговя вкус и хранителни качества. Издугнат в култ, той има свой собствен празник. Всяка година, по традиция през месец ноември се отбелязва празника, на който се избират крал и кралица на боба. Смилянският фасул се отглежда от времето на турското робство. Той иска мека зима и прохладно лято, тъй като при температури над 30 градуса цветчетата му окапват. Смилянският боб вирее на височина между 820 и 875 метра. За да е автентичен той трябва да вирее край река Арда и да бъде поливан с нейните води. Една от малкото храни, притежаваща патент за словесна марка. По време на празника на смиялснкия фасул гостите могат да опитат различни ястия от традиционния за района боб, както и да се насладят на богата музикална и хумористична програма.

Роженски събор с предварителни дати 15 – 17 Юли 2016 г.

След 10 – годишно прекъсване през юли 2015 се състоя Роженският събор. тази година, той отново ще се проведе, като вече са ясни!. Този събор води началото си от далечната 1898 година. От тогава до наши дни поляните около Рожен оживяват от глъч, смях и сладки приказки на близки и роднини, събрали се от всички краища на страната. По време на събора през 2015 година се събраха стотоци хиляди хора, които в продължение на 3 дни се забавляваха заедно със стотици музиканти, танцови ансамбли и вокални групи от цяла България. Родопите бяха осветени от пламъците на нестинарските огньове, озвучени от надсвирвашите се гайди и надпяващи се гласове.

Фолклорен празник в Ягодина

Празникът на родопското село Ягодина се провежда през първата събота и неделя на месец септември. Музикални групи от всички фолклорни области в България се надсвирват в продължение на няколко дни. Село Ягодина, известно с близко разположената Ягодинска пещера, добива популярност и като дестинация за сватбен туризъм. Музикалната атмосфера, традиционно се разнообразява и от бракосъчетания в Ягодинската пещера. Надсвирването се провежда в местността “Нивището”, в близост до пещерна ниша, която осигурява по-голямата акустика на надсвирването и се чува в околните селища.

Перелик ЕКО джаз фест

Уникален джаз фест сам по себе си. В края на месец юли на връх Перелик под открито небе се провежда Перелик Еко джаз фест “The sound of silence”. Елекстричеството е сведено до необходимия минимум за захранването на техниката, а осветлението вечерно време се осигурява от звездното небе, свещи и пламъците на огньове, осигуряващи топлината на родпоския връх. Осигурени са тенти, за мястото, на което се събира публиката, така че лошото време не би попречило на провеждането на музикалното събитие. Заслушани в музиката, гостите на фестивала намират своя покой и постигат пълен релакс и хармония на душата и тялото. Фестивалът е безплатен и всеки е добре дошъл.

Момчиловци фест

Фестивал на киселото мляко – За първа година през септември 2015 година се проведе първия по рода си Фестивал на киселото мляко в село Момчиловци, разположено в подножието на хотел Екстрийм, Пампорово на 20 км. Надяваме се, че този фестивал ще продължи своето провеждане и през идните години. На него посетителите имаха възможност да се запознаят с тайните в производството на кисело мляко, да опитат различни родопски деликатеси от мляко, сладка, родопски мед. на него бе избрана и Мис Момчиловци. Да се надяваме, че тази възможност отново ще имаме възможността да се насладим на вкусния фестивал.

Празник на родопското чеверме

Най-отдалеченият пространствено фестивал, но може би един от най вкусните. Ежегодно в началото на месец май в Златоград се провежда Празника на родопското чеверме. Още през нощта започва подготовката на жарта за агнешките чевермета. Всеки е добре дошъл! Градът на Делю Хайдутин посреща гости от всички краища на страната. Освен вкусните чевермета, градът се оглася от гайди, народни песни и се залюляват кръшни хора. Организаторите имат за цел освен да съхранят традиционната родопска кунхя, но и да я популяризират, както нея, така и родопските бит и музика. Така, че отбележете в туристияческия си календар – началото на май, като зает за Празника на родопското чеверме в Златоград.

image
Jan16

Цигов чарк - туризъм без сезони

Недалеч от Батак, сред вечнозелените гори и била на планината Родопa, е разположен добре известният на туристите и рибарите курорт Цигов чарк. Перлата на това място, безспорно, е язовир Батак-морето на Родопите. Обграден от малки живописни хълмове, в подножието на които поляните срещат водното огледало на язовира и образуват живописни заливчета. Водни ски, колела, джетове и лодки набрaздяват гладката водна повърхност на язовира, разположен на площ от 22 квадратни километра. 

Язовир Батак е завирен през 1958 г. на мястото на Баташкото блато. Намира се на около 1100 м надморска височина. Дължината му е около 9 км., максималната дълбочина – 34 м.

 Водите на язовира дават прекрасни възможности за риболов-

костур, кефал, червеноперка, толстолоб, както и големи екземпляри от шаран и сом. Тук се практикува и така нареченият „риболов на дупка” през зимата. Регионът е истински рай за рибарите. Тук се намират, освен язовир Батак, язовирите Голям Беглик, Широка поляна,  Беглика.

Родопите приветстват всеки, независимо какъв вид туризъм е избрал да практикува - селски, алтернативен, пещерен, екотуризъм. Част от преживяването е свързано и с автентичните местни специалитети и цялостното откъсване от градския начин на живот.

Хората, населяващи планинските селца и градчета около Цигов чарк, са мили, гостоприемни и усмихнати. Всичко там е истинско- храната, природата, както и отношението към посетителите.

Не е случайно твърдението, че из тази планина витае нещо магично. Това красиво кътче се различава от всички други планински райони. Родопите имат своята мистика и история.

Ето и една легенда, свързана с последната крепост, паднала под турско робство - Цепина.

След около тричасов преход в северозападна посока през стената на язовир Батак може да посетите средновековната българска крепост Цепина. Легендите разказват, че тук е погребана съпругата на деспот Алексий Слав – Маргарет-Изабел, дъщеря на латинския император Хенрих. След сватбата в Константинопол през 1206 г. девойката – тогава едва 13-годишна, заминала с чичо си и една придворна дама в Цепина. Щом видяла крепостта, обаче, промълвила на френски (за да не я разбере никой): - Боже мой, тук сигурно ще бъде моя гроб! Майката на Алексий Слав Тамара (сестра на цар Калоян), помислила, че момичето благославя крепостта и отвърнала: Амин, дай Боже! Не след дълго, Маргарет-Изабел се разболяла и по-малко от година след сватбата починала.

Друга легенда разказва как Цепина била превзета от турците през XIV в. – с предателство. Според преданието нападателите хванали малко дете и заплашили майка му, че ще го убият, ако не им каже как да преминат крепостните стени. Уплашената жена ги посъветвала да прекъснат водоснабдяването и да минат през тръбите.

Интересни места за посещение в района на Цигов чарк са още: Батак, Велинград, Брацигово, Пещера, Юндола, Сърница, Панагюрище, Атолука, Фотинска река и Фотински водопади, пещера Снежанка, исторически музей - Батак, катедралната църква, исторически музей - Пазарджик, пещерата Лепеница.

Кристално чистият въздух, сенчестите горски пътеки, както и по-прохладният климат подканват туристите към кратък излет или по-дълъг преход из Баташката планина. Всички пешеходни маршрути  са добре маркирани и последователно означени.

Близо до Цигов чарк са резерватите Голям Беглик и Дупката,

защитени от ЮНЕСКО,  три от 17-те биосферни резервати в България.

Тук се издигат петият и шестият по височина върхове в Родопите – Голяма Сюткя/2186 м./ и Баташки снежник /2082 м./.

Наши партньори

image
Jan16

Цепина – последната родопска крепост

Този път ще ви разходим до Цепина – последната родопска крепост и единственото палеонтологично находище в България. Насладете се на омайната планинска природа и на останките на един от най-значимите археологически паметници в родната ни история.  

Крепостта Цепина (или по-точно онова, което е останало от нея) се намира на едноименния конусовиден връх в покрайнините на село Дорково, на около 17 км от SPA столицата на Балканите Велинград .Оградена от три дерета, тя е достъпна единствено от юг, където някога се е разполагал същинският град.
 
Предполага се, че Цепина е построена през IX в., макар че първото писмено сведение за нея е чак от 1220 г. През XI в. бива завладяна от византийците, но при управлението си цар Калоян я освобождава и назначава сина на сестра си Тамара Алексий Слав за управител на Родопите със седалище в Цепина. 
 
Територията на самата крепост обхващала 25 декара площ, обградена от масивни външни стени. В най-високата част на хълма се разполагали цитаделата и владетелският замък, укрепени с вътрешни стени. В низините пък се разпростирал същинският (външен) град.  
Цепина – последната родопска крепост

Една легенда разказва, че през 1206 г. Слав сключва брак с 13-годишната дъщеря на латинския император Хенрих Фландърски - Маргарет–Изабел.Виждайки бъдещия си дом, невръстната девойка възкликва на френски, че вероятно той ще се превърне и в нейн гроб. Считайки непонятните слова на снаха си за благословия, посрещналата я на вратата царица Тамара на свой ред отвръща: „Амин, дай Боже!“ и като че ли орисва съдбата й. 
 
Само няколко месеца по-късно младата невеста се поболява и приключва земния си път. По нейно желание е погребана на съседния връх Къркория, където приживе прекарвала по-голямата част от времето си в разходки и съзерцание и където слънцето най-напред озарявало с лъчите си.
 
Година по-късно почива и цар Калоян, и Алексий Слав се обявява за независим владетел. През 1208 г. получава титлата „деспот“ от император Хенрих, а през 1212 г. премества столицата си от Цепина в Мелник. Така, останала без пряка защита, твърдината се превръща в привлекателна вражеска плячка и през 40-те години на XIII в. е завладяна от Никея.