Блог

image
Jan16

Плиоценски парк Дорково

Изгубеният свят на мастодонтите....

"Плиоценският парк" - Дорково представя на посетителите си най-голямото, известно на палеонтолозите, струпване на кости от над 20 вида животни на едно място. На площ от 15 кв.м. са открити над 600 кости, което го превръща в най-голямото подобно находище на Балканите и втората най-значина експозиция от вида в Европа.

Новооткритата сграда има кръгла форма, изградена от метал и стъклен купол с площ 300 кв.м. Автор на проекта е архитектът Явор Йорданов. 

Експозиционната зала представя 10-метрова пейзажна диорама, или умален макет на местността около Дарково в късния плиоцен. В помещението са изложени и находки от първите българо-френски разкопки в местността, извършени преди около 30 години и организирани от Националния природонаучен музей при БАН. 

В музея учени, реставратори и художници са пресъздали реалистична плиоценска обстановка с картини, които посетителите могат да разглеждат на звуковия фон от красъците на маймуни, тръбния зов на хоботните и тропота от копитата на древните коне хипариони.

Една от основните атракции на музея е 4-метровата скулптура на мастодонта ананкус, изработена от студиото на Симеон Стоилов. 

В експозицията е включена скулптурна реставрация и на други древни животни, които са били част от природата на България и Балканите преди 5 млн. години, както и витрини с вкаменелости и възстановки на научни разкопки.

"Плиоценски парк"–Дорково е отворен за посетители, като работното време е от 10.00 до 19.00 часа (март-октомври) и от 10.00 до 17.00 часа (ноември-февруари),  без почивен ден.

Входната такса важи и за двата обекта - "Плиоценски парк"–Дорково и "Туристически информационен център-Цепина" и е 5лв. за възрастни,  3лв. за деца и безплатно за деца до 3г.

ТЕЛЕФОНИ ЗА КОНТАКТИ:

0878527393 - Плиоценски парк

0878527379 - ТИЦ "Цепина"

 

image
Jan16

Цигов чарк

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ ЦИГОВ ЧАРК?

Цигов чарк - туризъм без сезони

Цигов Чарк се намира на 6 км от Батак и на 19 км от Велинград, по пътя между двата града.
Разположен е в открита местност с надморска височина 900-1100 метра на брега на живописния язовир Батак, в близост до родопския връх Голяма Сюткя (2186 м).
Това уникалното местоположение прави Цигов чарк идеално място за туризъм през цялата година.
За любителите на зимните спортове, курортът предлага алпийска ски-писта (1200 м) и писта за ски-бягане (20000 м). 
През лятото брега на язовир Батак е привлекателно място за любителите на водни спортове, а Родопите предлагат прохлада, кристално чист въздух и множество екопътеки.