Блог

image
Feb23

УНИКАЛНО ЦЕННИ БИОКЛИМАТИЧНИ КАЧЕСТВА НА РОДОПИТЕ

РОДОПСКАТА БИОКЛИМАТИЧНА ЗОНА ПРЕДОСТАВЯ ОГРОМНО РАЗНООБРАЗИЕ ОТ ДОКАЗАНИ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ, ПРОФИЛАКТИЧНИ И ЛЕЧЕБНИ ФАКТОРИ.

Научно доказано е, че в нашата зона се облекчава работата на сърцето, подобряват се функциите на дихателната, нервната и имунната системи. Още през 1937 г. в Родопите е създаден санаториум за лечение на белодробни заболявания, който е един от най-старите в България.

В НАШИЯ РЕГИОН ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКА КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ОТРИЦАТЕЛНИ АЕРОЙОНИ, Т.Н. „ВЪЗДУШНИ ВИТАМИНИ“, КОИТО СТИМУЛИРАТ ЖИЗНЕНИТЕ ПРОЦЕСИ САМО СЛЕД 20 МИНУТЕН ПРЕСТОЙ В ТАКАВА ЗОНА.

За щастие, природата е била безкрайно щедра, подарявайки ни най-ценните богатства – слънце, кристален въздух, минерални води и красиви гледки.

Класически и съвременни научни изследвания /за първи път от Каспари и Аскинас/ извеждат доказателства, че отрицателната аеройонизация на въздуха допринася за възстановяване на виталните показатели на човека.

Вдишването на естествено формирани отрицателни аеройони е основен елемент за възстановяване при стрес, депресия, хронична умора,тревожност и инсомния.

Доказано йонизираният въздух подобрява състоянието на хора със съдови и сърдечни проблеми, бронхиална астма, алергични състояния, мигрена. Отрицателните аеройони са незаменимо средство при лечение на труднозарастващи рани, изгаряния, екземи.

Зоните с естествено отрицателно йонизиран въздух се сравняват с гигантски камери от безопасна среда за дишане, като елиминират и намаляват вредното влияние на вируси, бактерии и различни алергени.

Влиянието на растителните иглолистни видове в района увеличават благотворното влияние на въздуха, като повишават концентрацията на отрицателни аеройони обогатени с характерни фитонциди.

В зоната на Цигов чарк, наред с изброените биоклиматични дадености трябва да се добави и възможността за съвременна ландшафт – терапия: разнообразен планински релеф , различни видове растителност, голямо разнообразие на животински видове и широка водна площ – яз.Батак.

Удобният излаз на бреговете почти по цялото продължение на водната площ  на язовир Батак създава предпоставки за избор на водни спортове и активности, като уиндсърф , водни ски, яхтинг, кайт сърф, гребни спортове и други водни активности.

Около язовира и околностите съществуват множество маршрути за велотуризъм, пешеходен туризъм. Някои маршрути са подходящи за по-екстремни изживявания.

Всичко описано по горе формира и налага становището , че

ЦИГОВ ЧАРК /ЯЗОВИР БАТАК/ Е ЕДНА ОТ ТЕРИТОРИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ С УНИКАЛНО ЦЕННИ БИОКЛИМАТИЧНИ КАЧЕСТВА.

Това дава възможност за прилагане на различни подходи и алтернативни туристически практики с една единствена цел-възстановяване жизнените сили и укрепване здравето на човека.

 

image
Feb20

Вход свободен на музеите в Батак

Общините Батак и Велинград стават част от инициативата на Министерството на туризма - „Деня за вас“. На 5 февруари с вход свободен ще са туристически забележителности в Батак, ден по-късно - 6 февруари без такси ще са обекти във Велинград.

В сряда врати ще отворят Исторически музей Батак, Балинова и Шарова къща. Експозицията на Историческия музей е разположена на 900 м2 и предлага богат снимков и документален материал, оригинални експонати от древността, Средновековието, епохата на Възраждането, Априлското въстание 1876 г, новата и най-нова българска история.

Балинова и Шарова къща са архитектурни и исторически  културни ценности от епохата на Възраждането, образец на традиционната баташка архитектура. Уредената в нея експозиция представя традиционната народна култура, бит, поминък, празници, обичаи и обреди на батачани от края на ХІХ и първата половина на ХХ век.

Гостите на града могат да посетят и един от символите на Батак църквата-костница „Света Неделя”. Тя е построена през 1813 г., изградена е изцяло от камък и е вкопана повече от метър в земята. Храмът остава в българската история, след Априлското въстание (1876 г.).

В четвъртък – 6 февруари, всички туристи и жители на Велинград могат да разгледат Историческия музей, който ще посреща гости без входни такси. Музеят е с вековна история и съхранява свидетелства за хилядолетното минало на Северозападните Родопи.

Експозицията му е съставена от 21 000 археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи. До 21 февруари 2020 г. в него гостува изложбата „България, Япония и наследството на цивилизациите”.

http://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/predstoyashti-subitiya/obshtinite-batak-i-velingrad-se-prisuedinyavat-kum-iniciativata-na?fbclid=IwAR1utxWzI0QsG-aoMZLHVr0wXkeRGBNRRxG0ONqfae2o9o_Ty5mjFla4hAc

image
Jul19

Латино пикник край яз. Батак на 20 юли

На 20-ти юли – музика, танци и вкусна храна край брега на язовир Батак за първия Latino Picnic в България. Събитието ще се проведе на брега на язовир Батак, на Цигов Чарк и има за цел да обедини красивата природа, прясно приготвената храна, свежите напитки и едни от най-добрите латино музиканти и танцьори в страната.

Програмата започва в 15ч. с изпълнение на живо на кубинската певица Dolores Estrada, която има стотици представления зад гърба си като част от световноизвестния шоу балет “Internacional Varadero“. След нея на сцената ще се качи световната шампионка по салса свободен стил Таня Тончева, която е приготвила атрактивни стъпки и движения по салса, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали танцьори.

Следващият участник в Latino Picnic е Димитър Лазаров – De Fuego, който е международен шампион по салса и основател на една от най-големите танцови школи у нас. Освен танцьор, той е певец и създател на музикалната банда “De Fuego Orchestra”, с която на събитието ще изпълнят популярни латино хитове и свои авторски песни. Организаторите на събитието напомнят всички присъстващи да си носят постелка, шапка или чадър, както и удобни обувки за горещите латино танци.